Betaalbare robots voor kmo's dankzij 'Factory in a Day'

Printervriendelijke versieSend by email

Europese kmo's maken vandaag maar zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het project ‘Factory in a Day’ wil daar verandering in te brengen via de ontwikkeling van een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is. De formele kick-off vond plaats op 8 oktober bij TU Delft.

Heel wat processen zoals het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen of het vullen van een verfspuitmachine worden handmatig uitgevoerd, vaak omdat geen robotsysteem voorhanden is dat het net zo goed kan. Of het installeren van zo'n systeem duurt weken tot maanden en is duur. Bovendien produceren kmo's met seizoensgevoelige activiteiten meestal maar kleine partijen, waardoor dergelijke investeringen meestal niet rendabel zijn. Hypermoderne systemen bieden ook niet de flexibiliteit die ze nodig hebben om concurrentieel te blijven op de wereldmarkt.

Het Factory in a Day-project wil een oplossing bieden: het introduceert een robot (zonder afscherming) die binnen 24 uur operationeel is. Kmo's gebruiken de robot voor een bepaalde taak en het personeel leert hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. Met behulp van de technologische en organisatorische innovaties van het Factory in a Day-project willen de onderzoekers de manieren waarop robots worden gebruikt in productie fundamenteel veranderen.

Het internationale consortium bestaat uit 16 partners, met de TU Delft als aanspreekpunt. Voor de technologische innovaties zorgen vooraanstaande onderzoekinstituten en universiteiten op het gebied van robotica: KU Leuven, Fraunhofer IPA en Fraunhofer IPT, Technische Universität München, en het Centre National de la Recherche Scientifique.

Verder zijn kmo's uit verschillende Europese landen als partners betrokken in het project. Zij leveren technologische oplossingen of tonen de haalbaarheid van het projectidee aan. Andere industriële partners zijn Materialise, Lacquey, Philips Consumer Lifestyle, Randstad Nederland, Siemens Industry Software en Siemens AG.

Het project ontvangt de komende vier jaar 11 miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma Factory of the Future.

De groep Advanced Manufacturing van Sirris beschikt sinds september als eerste in België over een Baxter-robot van Rethink Robotics. Deze is beschikbaar voor bedrijven die bepaalde scenario’s willen uittesten naar bruikbaarheid met eventueel bijhorend advies.

Wilt u Baxter ontmoeten? kom dan op 5 november naar de Manufacturing Day in C-Mine te Genk!