Smart Production

Printervriendelijke versieSend by email

De schaarste aan technisch geschoold personeel, de hoge loonkost en de toenemende complexiteit in productie, dwingen producenten om slim te automatiseren. Productiesystemen kunnen flexibeler en intelligenter worden. Naar veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole zijn er veel mogelijkheden. Het inlezen van signalen, verwerken en reageren, kan geautomatiseerd worden. Door een gebruiksvriendelijke automatisatie van repetitieve handelingen en processen in de productie, kwaliteitscontrole, verpakking en verscheping kan Smart Production het voor de ondernemer rendabeler maken om in Vlaanderen te produceren.

Relevante artikels

Is uw volgende medewerker een cobot?

Omwille van de vele voordelen is het gebruik van industriële robots is al enige tijd ingeburgerd in hightech sectoren, zoals de automobielsector. De nadelen waren tot nog toe de reden waarom ze minder gekend waren in andere sectoren, zoals de voeding. Met de opkomst van cobots kan hierin verandering komen.

Vier trends in robotica

Wereldwijd zijn vier grote, uiteenlopende trends te onderscheiden die een aanzienlijk effect hebben op de robotica-industrie, aldus The Robot Report.

VIL start project "Drones in de logistiek" op

Tijdens dit anderhalf jaar durende project zullen de toepassingsmogelijkheden van drones in voorraad- en transportactiviteiten onderzocht worden. Ook zal gekeken worden naar de technische en economisch haalbaarheid van drones in logistieke omgevingen. Meer info: http://vil.be/project/drones-in-de-logistiek/ 

Hoe stuwt robotica en sensortechnologie de voedingsindustrie vooruit? Verslag

Op 07/05/2015 tijdens de Indumation (industrial automation) beurs te Kortrijk, co-organiseerden het F3 en het Sensors For Food project, samen met het Europese project PicknPack, een workshop rond smart production en sensortechnologie. Sprekers uit de praktijk en uit de onderzoekswereld wisselden elkaar af. De voedingsindustrie, de machinebouw industrie en de onderzoekers, gingen er met elkaar in debat over waar de grootste uitdagingen zitten en waar de grootste winsten te halen zullen vallen in de nabije toekomst. De workshop werd in 2 delen opgedeeld: Sensors – data enerzijds en Robotics & actuation anderzijds.

De automatische kaasfabriek van Milcobel

Sterk staaltje van robotisering in de kaasfabriek van Milcobel in Moorslede.Tijdens de reorganisatie werd besloten het grootste gedeelte van de productie en opslag/picking te automatiseren.

Van Hoecke Automation verhoogt flexibiliteit met palletiseer robotica - te bekijken op Indumation

Verpakkingoperaties bezorgen veel voedingsproducenten grijze haren. Ze zien door het bos de bomen niet meer omdat de retail industrie en marketing steeds met nieuwe verpakkingen op de proppen komen en met tijdelijke promo acties. Dat zorgt allemaal voor bijkomende complexiteit in de organisatie van de verpakkings operaties en maakt het automatiseren ervan niet makkelijker. Vaak wordt er gewerk met tijdelijke shiften om introducties van nieuwe verpakkingstypes te helpen realiseren.   Het engineering team van Van Hoecke Automation werkte met robotica, visietechnologie en mechatronica nieuwe flexibele toepassingen uit voor palletiseren met robotica. Deze worden gedemonstreerd op Indumation (hal 6 stand D11). Voor meer details (www.vha.be)

Factsheets Smart Production

In de factsheets kan je een introductie vinden van technologieën die helpen bij het opzetten van een slimme productie.

Levertijden verkorten op basis van "manufacturing critical-path time"

Hoe lang duurt het in werkelijkheid om een kwaliteitsproduct, -onderdeel of -assemblage te fabriceren? Deze vraag stelt QRM-goeroe Rajan Suri in zijn recent verschenen boek 'MCT: Quick Reference Guide'. Het antwoord is niet zo eenvoudig als u zou denken, maar daarom niet minder belangrijk.

Robots à la carte

Het integreren van een robot in een voedingsbedrijf vereist meestal het à la carte samenstellen van een robotsysteem en bijhorende programmering in functie van de locatie, de manipulatiesnelheid, het producttype en de gewenste terugverdientijd. Een vrij te gebruiken tool uit een TETRA project helpt bedrijven om gepaste keuzes te maken. Vanaf nu ook beschikbaar op de Flanders’ FOOD website. 

Plaatswinst en optimalisatie via verrijdbare stellingen

Pasfrost installeerde onlangs verrijdbare stellingen in zijn magazijn voor de opslag van diepgevroren groenten. Met deze investering wilde de producent uit Passendale plaatswinst boeken en zijn bestaande structuur optimaliseren.