Cobots in logistics - werken met een robot als collega

Printervriendelijke versieSend by email

In de toekomst zullen heel wat werknemers hun job uitoefenen met een mensgrote robot aan hun zijde. Zo’n robot, die feilloos met mensen kan samenwerken, wordt ook ‘cobot’ genoemd: een collaboratieve robot.


Deze robots kunnen eenvoudig taken aangeleerd worden waardoor ze gemakkelijk en snel ingeschakeld kunnen worden en dit tegen een beperkte investeringskost. Met het project ‘Cobots in Logistics’ wil het Vlaams Instituut voor de Logistiek de logistieke sector kennis en praktijkervaring laten opdoen rond de mogelijkheden van deze flexibele service robots.


De structurele loonhandicap weegt op de productiviteit van de logistieke magazijnoperaties in Vlaanderen. Voor een aantal activiteiten met weinig toegevoegde waarde zouden de (duurdere) arbeidskrachten vervangen kunnen worden door (goedkopere) robots.


Hierdoor wordt de totale operationele kost verlaagd, waardoor logistieke activiteiten in Vlaanderen kunnen verankerd blijven, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen. Maar robotica biedt niet alleen de mogelijkheid tot kostoptimalisatie, het kan bijvoorbeeld ook voor een ondersteuning zorgen bij lastige en zware activiteiten en een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.


Deelnemen aan dit project?


U krijgt op een zeer praktische manier onder andere antwoord op volgende vragen: Wat is de state-of-art van de cobots vandaag? Wat zijn de mogelijke toepassingen binnen logistiek en binnen uw operaties? Wat is de business case? Hoe in praktijk toepassen en simuleren? In samenwerking met Sirris zal de cobot ook life worden getest in enkele pilots.


Doelgroep


Het project richt zich tot logistieke dienstverleners en verladers die te maken hebben met vrij repetitieve taken, Value Added Logistics activiteiten, …


Praktisch


Geplande opstart: december 2014


Totale doorlooptijd: 21 maanden


Tijdsinvestering deelnemers: 6-tal mandagen (+ 12-tal bij actieve deelname aan praktijktesten)



Meer weten? Projectfiche ontvangen? Interesse om deel te nemen?


Contacteer Luc Pleysier (luc.pleysier@vil.be) of Piet Belet (piet.belet@vil.be)


www.vil.be