Fabrelac wint 'Industrie Magazine Best Practice in Process' met inline analyse

Printervriendelijke versieSend by email

Kaasproducent Fabrelac uit Bree voerde een automatiseringsproject uit waarbij inline analyse gebruikt wordt om doorheen het proces de productsamenstelling te bewaken en te beheersen.

Omdat hun productie van Mozarella de laatste jaren sterk gegroeid is, wilde het bedrijf vooruitgang maken met de automatisering van het proces. Zo kozen ze voor de Krohne Optiquad in-line spectraal analyzers om de samenstelling van melk,kaashalfabrikaten en afvalwater in-line te meten. Met spectraal analyse wordt watergehalte, eiwitgehalte/samenstelling, vetgehalte/samenstelling, lactosegehalte en mineralen zouten in-line gemeten.

De eerste in-line analyse die werd opgezet, was ingangscontrole van de melksamenstelling. Ondertussen zijn er al 11 in-line inspectiepunten actief. Nu is er ook de inspectie van het afvalwater aan toegevoegd. Daarvoor wordt het COD (chemical oxygen demand) gehalte opgevolgd.

Naast de vermindering van time delays door analyse, laat het nieuwe systeem toe om uitgebreidere proces controle en bijsturing te doen in functie van de melksamenstelling. Er kan nauwkeurig gestuurd worden naar de door de klant gewenste product samenstelling. Dat zorgt voor een betere en stabielere kaaskwaliteit.

Voor meer info ivm Krohne OptiQuad analyzers, zie http://be.krohne.com/nl/products/analysis-instruments/