Nieuw automatisch diepvriesmagazijn voor Mydibel

Printervriendelijke versieSend by email

Aardappelverwerker Mydibel koos voor een concentratie van hun opslagcapaciteit in een nieuw logistiek complex op de productielocatie in Moeskroen. SSI Schäfer realiseerde het automatische diepvriesmagazijn (-24°C, 6000 vierkante meter, 32 m hoog) in 18 maanden tijd.

Mydibel produceert verse en diepgevroren aardappelproducten, zoals aardappelschijfjes, frietjes, aardappelvlokken en -meel voor de levensmiddelenindustrie, distributieketens en cateringondernemingen in meer dan 75 landen.

Dagelijks worden zo'n 2.000 ton aardappelen aangevoerd om verwerkt te worden tot een kant-en-klaar eindproduct.

Automatisch kanaalmagazijn

Carlo Mylle, zaakvoerder van het in 1988 opgerichte familiebedrijf, investeerde in een modern logistiek complex op de productielocatie in Moeskroen. Met de inrichting ervan moesten de processen bovendien worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd.

De opdracht voor het uitvoeren van het logistieke concept voor het geautomatiseerde magazijn, de uitvoeringsplanning, de kant-en-klare bouw van het hoogbouwmagazijn en het pallettransportsysteem, gekoppeld aan de productie en voorzien van het warehouse management systeem WAMAS, werd gerealiseerd door SSI Schäfer.

Mydibel koos bij het ontwerp van zijn nieuw diepvriesmagazijn voor een automatisch kanaalmagazijn met shuttletechniek. Het orderverzamelproces moet binnen 30 minuten bij max. -5°C in de diepvrieszone afgesloten zijn. Dit stimuleert ook binnen dit marktsegment de trend tot een hogere magazijnoverslag, en daardoor volautomatische logistieke concepten.

Video diepvriesmagazijn (Bron: SSI Schäfer)

32.000 palletposities

Sinds mei 2012 is de installatie operationeel. Binnen 18 maanden kon het complete project, inclusief planning en softwarematige aanpak, worden gerealiseerd. De pallets worden op elf niveaus gestockeerd in de vijf gangen, 93 meter lang, van het kanaalmagazijn met hoogbouwstellingen. 57 kanalen per niveau worden aan beide zijden van de gang door de vijf magazijnkranen bediend. Hierin wordt tot op 11-voudige diepte opgeslagen.

In totaal biedt het diepvriesmagazijn 32.000 posities voor Europallets en 25.600 posities voor bredere industriepallets. De gangen zijn daarbij - met uitzondering van de buitenste gangen - door het gebruik van het Schäfer Orbiter shuttlesysteem van twee gangen uit te bedienen.

Shuttles op ‘power caps’

Het compact opslagsysteem van Orbiter werkt op basis van shuttles die de pallets in de kanalen verplaatsen. De shuttles krijgen hun energie van ‘power caps’, die zonder kabels of batterijen werken.

“Op deze wijze kunnen we naar behoefte de gangen van twee kanten uit van verschillende productiebatches of artikelen voorzien. Met het First In First Out-principe hebben we de flexibiliteit om aan beide zijden van het kanaal de goederen uit te slaan”, zegt Dries Seynaeve, manager van het nieuwe logistieke centrum.

Bron en tekst: Industrie Technisch Management