RFID: van wijngaard tot glas
Informatie vergaren van wijngaard tot glas
In het Europese ‘RFID from Farm to Fork’ project werden de mogelijkheden van RFID (Radio Frequency Identification, zie STW 22/03/2007 en STW 10/10/2007) om voedingsproducten te volgen doorheen alle stadia van de productie- en verkoopketen gedemonstreerd. Eén van die producten waarvoor dit in een in praktijkcase gedemonstreerd werd, was wijn. De verschillende schakels in de ’wijnketen’ brachten daarbij volgende informatie voort:
Wijngaard:
- locatie van de wijngaard
- groei- en oogstcondities (plaatselijk weerstation)
- geoogste hoeveelheid
Wijnproductie:
- suikergehalte van de druiven
- hoeveelheid gebruikte sulfiet
- fermentatieparameters
- wijnsamenstelling (bv. vluchtig zuur, alcohol)
Logistiek transport:
- identificatie van de vrachtwagens, afzenders, bestemmingen, geladen producten
- reistijden en GPS locaties
- temperatuurcondities in de vrachtwagen
handelaar
- identificatie van de producten
- locatie van de producten (stock, koelruimte, schap, verkocht…)
Belangrijk hierbij is dat elke ‘voortbrenger’ van informatie eigenaar blijft van ‘zijn’ informatie en ook zelf bepaald hoeveel van deze informatie ‘vrijgegeven’ wordt aan andere schakels in de keten.
RFID koppelt informatiestroom aan de goederenstroom
De informatievergaring werd zoveel mogelijk geautomatiseerd door gebruik te maken van draadloze sensornetwerken (bv. in de wijngaard), mobiele communicatiesystemen (bv. GSM netwerk) en RFID tags (bv. op druivenkisten, vrachtwagens etc. ). De RFID tags laten toe om alle passages langs de verschillende stadia van de keten automatisch op te volgen door leespoorten te installeren op elk overslagmoment. Cruciaal was dat al deze informatie in één centrale computerdatabank terecht kwam die door alle partijen ‘gedeeld’ werd. Dit vereiste het gebruik van standaard protocols voor RFID identificatie, communicatie en gegevens synchronisatie . De ontwikkelde standaarden voldeden aan de EPC (Electronic Product Code) specificaties (zie STW 06/12/2007). Aan het eind van de keten voorzag de retailer de flessen van een barcode of QR code (Quick Response Code) waarin alle data vervat zat die verbonden was met die wijn. Voor de consument werd volgende data uit de databank ter beschikking gesteld op een specifieke website:
- Marketing informatie
- Oorsprong
- transportcondities
Rechtstreekse toegang tot de website werd mogelijk gemaakt via een barcode reader in de winkel of via inscannen van de QR code (Quick Response Code) op de wijnfles met een GSM of tablet.
Meerwaarde voor elke schakel in de keten
Het project stelde dat de ‘RFID Farm to Fork’ aanpak een meerwaarde bood voor elke schakel in de keten en wel als volgt:
Boer:
- oorsprongsbescherming
- kwaliteitscontrole en -beheer
transporteur
- controle logistiek proces
- traceerbaarheid
handelaar:
- traceerbaarheid
- stock- en schapbeheer
- aanbieden extra meerwaarde aan klant
- vertrouwen winnen bij klant
Consument:
- Authenticiteit- en kwaliteitsgarantie
Nuttige links
- Demo’s op de project website ‘RFID from Farm to Fork’
- Supply chain intelligence team Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), contact: Tim Mais
- Toepassingen RFID in de voedingssector? STW artikel 22/03/2007
- RFID voor tracering in de voedingsketen - het teststadium voorbij - STW artikel 10/10/2007
- Ontdek wat RFID voor de voedingssector nu al betekent - STW 06/12/2007).
- RFID Tags Database met Tool om de meest geschikte RFID voor uw toepassing te zoeken
Bronnen
- Europees CIP ICT PSP project ‘RFID from Farm to Fork’
- Newman, B. Practical use case for food traceability: RFID from Farm to Fork. Presentatie op het VIL Slotevent: Realtime monitoring in de cold chain, Mechelen, 14 februari 2012,