Kaasmaker Fabrelac wint IndustrieMagazine Award voor Best Practics in Process

Printervriendelijke versieSend by email

Omdat zijn productie van Mozarella de laatste jaren zo sterk gestegen was, wilde Mozarella maker Fabrelac, voortgang maken met de automatisering van de kwaliteitscontrole, zowel ingangscontrole als intermediaire inspecties.

Fabrelac koos voor de Optiquad technologie van Krohne om de samenstelling van de melk in-line te meten. Met behulp van spectraal analyse, zijn deze toestellen in staat om eiwitgehalte/samenstelling, vetgehalte/samenstelling en lactosegehalte te meten. Spectraal analyse maakt gebruik van lichtbundels die door het product worden gejaagd. De analyse van de lichtverstrooiing geeft de nodige informatie over de productsamenstelling.

De eerste in-line inspectie die werd geactiveerd was de ingangscontrole van de melk. Ondertussen zijn er 11 inspectiepunten geinstalleerd. Zelfs de analyse van het afvalwater wordt in-line opgevolgd. De statistiek die daarvoor wordt opgevolgd is het COD gehalte (Chemical Oxygen Demand). 

De in-line inspectie laat Fabrelac toe om de processturing nauwkeuriger en sneller uit te voeren in functie van de gemeten samenstelling. Er kan immers nauwkeuriger worden gestuurd naar de door de klant gewenste kaassamenstelling. Dat levert een betere en stabielere kaassamenstelling.

Meer informatie over spectraal analyzers van Krohne op http://be.krohne.com/nl/products/analysis-instruments/overview-spectroscopic-analysis/