Mogelijkheden van IR-verwarming voor de Voedingsindustrie
IR-verwarming is een veelbelovende techniek die meer en meer toepassingen vindt in de voedingssector. De verschillende voordelen van deze techniek en de mogelijkheden voor diverse voedingsproducten (vleesproducten, deegsystemen, zoetwaren, kant-en-klaar maaltijden) worden weergegeven
Conductie, convectie en straling
Voedingsmiddelen kunnen op verschillende manieren worden verhit. De belangrijkste manieren waarop warmte op het voedingsmiddel wordt overgebracht zijn conductie, convectie en straling. Bij conductie of geleiding wordt de warmte door direct contact overgebracht. Convectie is het overbrengen van warmte door een middenstof (vloeistof of lucht) die van de warmtebron naar het op te warmen voedingsmiddel beweegt. Straling is de emissie van warmte in de vorm van elektromagnetische golven door een warmtebron.
IR Straling
Bij IR-stralers wordt warmte geproduceerd door een elektrische stroom door een IR straler te sturen. Temperaturen die hiermee gehaald kunnen worden variëren van 500°C tot 2200°C (stralertemperatuur). Verwarmingssnelheden kunnen heel nauwkeurig gestuurd worden, zowel zeer lage waarden als zeer hoge waarden (tot 80kW/m2) kunnen bereikt worden. Elektrisch verwarmen a.d.h.v. IR-stralen is geen nieuwe techniek. De technologie wordt reeds 50 jaar gebruikt in verschillende industriële applicaties . Het is echter pas recent dat toepassingen van deze veelbelovende technologie worden verkend door de Voedingsindustrie.
Voordelen van IR systemen
In het algemeen leveren IR systemen volgende voordelen:
· Snelle verwarming (veel sneller dan convectie)
· Efficiënte en precieze verwarming (enkel aanwenden van warmte wanneer en waar nodig)
· Consistente product kwaliteit (constante verwarmingssnelheid)
· Lage energiekosten door compacte ovens en korte verwarmingstijden
· Flexibiliteit van controle en configuratie (aan en uitschakelen is kwestie van seconden)Wanneer nog een goede convectieoven aanwezig is kan de productiecapaciteit verhoogd worden door het toevoegen van een IR voorverwarming in de productielijn.
Toepassingen voor voedingsproducten
Bij Heraeus Noblelight verscheen er pas een nieuwe brochure Infrared Heat For Foodwaarin verschillende applicaties voor de voedingssector voorgesteld worden. Een greep uit de mogelijkheden:
Voedingsproducten |
Toepassing |
Vlees |
Bruinkleuring |
Desserts, cakes, biscuits |
Bruinkleuring van suiker op crème brulé of pavlova |
Chocolade |
Openen en sluiten van gevulde chocolade |
Brood |
Bakken van brood |
Kant en klaar maaltijden |
Bruinkleuring |
De volledige brochure vindt u via deze link: Infrared Heat For Food
Expertise en testing in Vlaanderen
De parameters die noodzakelijk zijn voor een toepassing, kunnen bepaald worden in het testcentrum van Flanders’ FOOD lid Weiss Technik België (Liedekerke) (contactpersoon: Gert Keuterickx). Het is ook mogelijk om modules te huren zodat de nodige proeven in uw bedrijf uitgevoerd kunnen worden. Bij Weiss Technik België worden de testen uitgevoerd door ervaren ingenieurs en techniekers die kunnen assisteren bij de keuze van de meest geschikte stralers en systemen voor uw producten en processen.
Bron: Weiss Technik België