Vlees in vorm naar keuze: een koud kunstje
Een Amerikaanse firma brengt een systeem op de markt waarmee aan de lopende band allerlei vormen haarfijn uit stukken vlees kunnen gesneden worden en dit op een zeer hygiënische manier. Het systeem kan ook gebruikt worden om een stuk vlees optimaal in verschillende porties te verdelen of om bijvoorbeeld ongewenste vetrandjes te verwijderen.
Waterstraalsnijden is een technologie die in de jaren zeventig werd ontwikkeld om allerlei vormen uit diverse plaatmaterialen te kunnen snijden. Het snijden met een waterstraal vind nu ook meer en meer toepassing in de voedselverwerkende industrie voor de verwerking van voornamelijk vlees, vis en diepvriesvoedsel. Ook toepassingen op gebak, snoepgoed en chocolade zijn denkbaar.
Het Amerikaanse FMCFoodTech integreert deze technologie samen met computer scanning en 3-D machine visualisatie in zijn ‘DSI AccuraTM portioning systeem’. Dit systeem maakt het mogelijk om speciale vleesversnijdingen uit te voeren tegen lage kost en op grote schaal. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om stukken vlees op een maximale manier te proportioneren, vetranden te verwijderen of in speciale vorm te snijden. Kortom vleesporties met eender welke vooraf ingestelde vorm, gewicht of afmeting kunnen aan de lopende band worden geproduceerd.
Waterstraalsnijden |
Het Accura systeem kan werken aan bandsnelheden van 24 meter per minuut, de snijlijn is letterlijk haarfijn en tot op 1,6 mm nauwkeurig te positioneren. De gebruiker kan zelf een figuur tekenen, inscannen en enkele minuten later de versnijding opstarten. Meerdere waterstraalsnijders kunnen in tandem geplaatst worden waardoor complexe versnijdingen mogelijk zijn zonder dat de bandsnelheid hoeft te worden verminderd. Ook 3-D vormen kunnen worden uitgesneden door meerassige snijders te gebruiken. De systeemonderdelen kunnen makkelijk verwijderd worden voor schoonmaak, inspectie of vervanging.
Interessante links:
Bronnen: