sensor

Chip controleert fruitrijping

Een geminiaturiseerde single-chip sensor maakt de weg vrij voor het opvolgen van ethyleenconcentraties in fruit doorheen de supply chain. Deze ontwikkeling zou kunnen leiden tot een drastische vermindering van verliezen. Imec en Holst Centre demonstreren nu een single-chip elektrochemische sensor klein en goedkoop genoeg om te worden gebruikt in individuele fruit containers. Bovendien is de nieuwe sensor met een detectielimiet van 200-300 ppb voldoende gevoelig om de dure en de logge laboratoriumtoestellen te vervangen die momenteel gebruikt worden in fruit distributiecentra.

Nieuw type sensor volgt reologische kwaliteit op tijdens productieprocessen

Zowel vanuit kwaliteitsoogpunt als voor processingoptimalisatie hebben voedingsbedrijven baat bij het opvolgen van de reologische kenmerken van hun (tussen)producten.  Vanwege hun complexiteit worden reologische metingen echter vaak niet ofwel via al te empirische alternatieven uitgevoerd.  In deze optiek zou het zogenaamde Foodtexture Puff Device echter wel eens letterlijk en figuurlijk voor een verfrissend nieuwe wind kunnen zorgen. 

De verfijnde sensoriek van elektronische tongen en neuzen

Vlaamse onderzoekers stelden elektronische tongen en neuzen op punt die snel smaak- en geurprofielen van groenten, fruit, bier en fruitsappen kunnen bepalen. En, als het van Nederlandse en Vlaamse onderzoekers afhangt, dan worden dergelijke applicaties in de toekomst gewoonweg ingebouwd in onze GSM.

Contactloos vochtpercentage meten bij industriële droogprocessen

Een nieuw type sensor biedt potentieel om contactloos te bepalen wanneer voedingsproducten hun gevraagde droogtegraad of restvochtwaarde hebben bereikt. Dit opent de weg voor het goedkoop en real-time opvolgen van droogprocessen.  Via Vlaamse expertise zijn de eerste ontwikkelingen klaar om te worden getest en geoptimaliseerd door voedingsbedrijven. 

Biosensoren detecteren allergenen, toxines en DNA van micro-organismen op de productiesite

Productielijnen laten een steeds snellere en efficiëntere productie van levensmiddelen toe.  Bijgevolg wordt ook van kwaliteitscontroles verwacht dat ze sneller en accurater verlopen.  Interessant in dit verband is dat een nieuwe generatie biosensoren zich aandient voor het opsporen van allergenen, toxines en DNA van micro-organismen op productiesites.  Momenteel staat er zelfs een prototype ter beschikking van Vlaamse voedingsbedrijven. 

Contactloze temperatuursmeting bij industriële vriesprocessen

Onderzoekers aan de VUB ontwikkelden een technologie om op een niet-destructieve wijze in voedingsmiddelen te kijken. De technologie zou uitermate geschikt zijn voor het opvolgen van industriële vriesprocessen, zelfs on-line. Zo zou het mogelijk zijn om contactloos het tijdstip te bepalen waarbij een product voor 100% ingevroren is en zelfs om de temperatuur binnen voedingsmiddelen op te meten.

FFTD2008 - Nieuwe sensortechnologie voor on-line kwaliteitscontrole van het verpakkingsproces

Vlaamse onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om op een eenvoudige en efficiënte manier de laskwaliteit van verpakkingen te controleren. Een prototype is reeds beschikbaar en testen in bedrijven zijn mogelijk. De technologie zal worden voorgesteld op de Flanders FOOD Technology Day 2008 in sessie T2.
Inhoud syndiceren