Samen op weg naar de Food Factory of the Future

Printervriendelijke versieSend by email

Met de steun van Agentschap Ondernemen, ontwikkelen Flanders' FOOD, Agoria en Sirris een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future. Er wordt gefocust op 3 technologische transformaties: de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production). 

Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op deze website of neem contact op met een van de partners.

Sinds 4 februari telt België zeven nieuwe fabrieken van de toekomst. Deze sterke bedrijven hebben ervoor gekozen om hun competitiviteit te verhogen aan de hand van geïntegreerde transformatietrajecten uit het Made Different-actieplan van Agoria en Sirris. 

Factsheets zijn documenten waar in twee pagina’s een beknopte en heldere introductie wordt gegeven over de nieuwste technologieën voor de voedingsfabriek van de toekomst. Hierin kan u de geschiedenis, werking en toepassing terugvinden, alsook de voor- en nadelen van de technologie. Om u snel op weg te helpen met deze technologie, komt u ook meer te weten over de prijs van deze technologie en een overzicht van testcentra en producenten.

Stelt u zich soms de vraag of u nieuwe technologieën voldoende opvolgt en vergelijkt met de huidige gebruikte technologie? En of u een klantvraag gemakkelijk en snel kan omzetten in een productieorder met concrete, uitvoerbare operaties op de werkvloer? Dan is de F3-technologiescan iets voor u!

http://f-3.technologiescan.be/voedingsbedrijf

Is uw volgende medewerker een cobot?

Omwille van de vele voordelen is het gebruik van industriële robots is al enige tijd ingeburgerd in hightech sectoren, zoals de automobielsector. De nadelen waren tot nog toe de reden waarom ze minder gekend waren in andere sectoren, zoals de voeding. Met de opkomst van cobots kan hierin verandering komen.

VIL start project "Drones in de logistiek" op

Tijdens dit anderhalf jaar durende project zullen de toepassingsmogelijkheden van drones in voorraad- en transportactiviteiten onderzocht worden. Ook zal gekeken worden naar de technische en economisch haalbaarheid van drones in logistieke omgevingen. Meer info: http://vil.be/project/drones-in-de-logistiek/ 

Hoe stuwt robotica en sensortechnologie de voedingsindustrie vooruit? Verslag

Op 07/05/2015 tijdens de Indumation (industrial automation) beurs te Kortrijk, co-organiseerden het F3 en het Sensors For Food project, samen met het Europese project PicknPack, een workshop rond smart production en sensortechnologie. Sprekers uit de praktijk en uit de onderzoekswereld wisselden elkaar af. De voedingsindustrie, de machinebouw industrie en de onderzoekers, gingen er met elkaar in debat over waar de grootste uitdagingen zitten en waar de grootste winsten te halen zullen vallen in de nabije toekomst. De workshop werd in 2 delen opgedeeld: Sensors – data enerzijds en Robotics & actuation anderzijds.

De automatische kaasfabriek van Milcobel

Sterk staaltje van robotisering in de kaasfabriek van Milcobel in Moorslede.Tijdens de reorganisatie werd besloten het grootste gedeelte van de productie en opslag/picking te automatiseren.

Van Hoecke Automation verhoogt flexibiliteit met palletiseer robotica - te bekijken op Indumation

Verpakkingoperaties bezorgen veel voedingsproducenten grijze haren. Ze zien door het bos de bomen niet meer omdat de retail industrie en marketing steeds met nieuwe verpakkingen op de proppen komen en met tijdelijke promo acties. Dat zorgt allemaal voor bijkomende complexiteit in de organisatie van de verpakkings operaties en maakt het automatiseren ervan niet makkelijker. Vaak wordt er gewerk met tijdelijke shiften om introducties van nieuwe verpakkingstypes te helpen realiseren.   Het engineering team van Van Hoecke Automation werkte met robotica, visietechnologie en mechatronica nieuwe flexibele toepassingen uit voor palletiseren met robotica. Deze worden gedemonstreerd op Indumation (hal 6 stand D11). Voor meer details (www.vha.be)

Koud plasma als wapen tegen chemisch- en hitte-resistente microbiële sporen

Chemisch- en thermisch-resistente sporen op levensmiddelen en verpakkingsmaterialen kunnen geïnactiveerd worden met koud plasma op basis van stikstofgas. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research in het in december gepubliceerde artikel in Food Microbiology. De studie biedt aanknopingspunten voor het toepassen van koud plasma als sterilisatiemethode in de voedingsmiddelenindustrie.

Levertijden verkorten op basis van "manufacturing critical-path time"

Hoe lang duurt het in werkelijkheid om een kwaliteitsproduct, -onderdeel of -assemblage te fabriceren? Deze vraag stelt QRM-goeroe Rajan Suri in zijn recent verschenen boek 'MCT: Quick Reference Guide'. Het antwoord is niet zo eenvoudig als u zou denken, maar daarom niet minder belangrijk.

Robots à la carte

Het integreren van een robot in een voedingsbedrijf vereist meestal het à la carte samenstellen van een robotsysteem en bijhorende programmering in functie van de locatie, de manipulatiesnelheid, het producttype en de gewenste terugverdientijd. Een vrij te gebruiken tool uit een TETRA project helpt bedrijven om gepaste keuzes te maken. Vanaf nu ook beschikbaar op de Flanders’ FOOD website. 

Voedselverlies in productie: meten is weten én reduceren!

Het reduceren van voedselverliezen in productieomgevingen start bij het meten en opvolgen van materiaalstromen, van grondstof tot afgewerkt product. Een handige tool die ons daarbij kan helpen is een MES (Manufacturing Execution System) systeem, dat automatisch en consequent kan monitoren.

Plaatswinst en optimalisatie via verrijdbare stellingen

Pasfrost installeerde onlangs verrijdbare stellingen in zijn magazijn voor de opslag van diepgevroren groenten. Met deze investering wilde de producent uit Passendale plaatswinst boeken en zijn bestaande structuur optimaliseren.

Infrarood technologie van het Vlaamse Infrabaker verovert Aziatische markt!

Infrabaker International heeft begin november aangekondigd dat HJF, een toonaangevende Koreaanse leverancier van hoogwaardige levensmiddelen (vlees en sauzen), een Infrabaker heeft aangekocht voor hun vleesverwerkende bedrijven. 

Pulsemaster komt met nieuwe generatie PEF-technologie voor aardappelverwerking

Pulsemaster BV uit Bladel introduceert een nieuwe generatie PEF (pulsed electric field)-technologie voor het verbeteren van verwerkingsprocessen in de aardappelindustrie. Daarmee komt de definitieve doorbraak van PEF-processing in de foodsector in zicht.

Kaasmaker Fabrelac wint IndustrieMagazine Award voor Best Practics in Process

Omdat zijn productie van Mozarella de laatste jaren zo sterk gestegen was, wilde Mozarella maker Fabrelac, voortgang maken met de automatisering van de kwaliteitscontrole, zowel ingangscontrole als intermediaire inspecties. Fabrelac koos voor de Optiquad technologie van Krohne om de samenstelling van de melk in-line te meten. Met behulp van spectraal analyse, zijn deze toestellen in staat om eiwitgehalte/samenstelling, vetgehalte/samenstelling en lactosegehalte te meten. Spectraal analyse maakt gebruik van lichtbundels die door het product worden gejaagd. De analyse van de lichtverstrooiing geeft de nodige informatie over de productsamenstelling.

Fabrelac wint 'Industrie Magazine Best Practice in Process' met inline analyse

Kaasproducent Fabrelac uit Bree voerde een automatiseringsproject uit waarbij inline analyse gebruikt wordt om doorheen het proces de productsamenstelling te bewaken en te beheersen. Omdat hun productie van Mozarella de laatste jaren sterk gegroeid is, wilde het bedrijf vooruitgang maken met de automatisering van het proces. Zo kozen ze voor de Krohne Optiquad in-line spectraal analyzers om de samenstelling van melk,kaashalfabrikaten en afvalwater in-line te meten. Met spectraal analyse wordt watergehalte, eiwitgehalte/samenstelling, vetgehalte/samenstelling, lactosegehalte en mineralen zouten in-line gemeten.

Biobakkerij De Troch wint IndustrieMagazine Award in categorie Logistics

Bio bakkerij De Trog heeft een technologie ontwikkeld om met behulp van een slimme bril order picking uit te voeren. Op de bril staat een camera die QR codes inleest die zijn aangebracht op de muur boven de bins waaruit gepickt moet worden of waarin gedropt moet worden. De informatie wordt via bluetooth naar de smart phone van de order picker gestuurd, en die stuurt die WIFI door naar het ERP systeem van het bedrijf. Dat systeem antwoord met de aantallen en product type die gepickt of gedropt moeten worden in de bin. Deze infor wordt in rechterbovenhoek geprojecteerd aan de binnenzijde van het rechterbrilglas. Zo heeft de order picker de juiste informatie op het juiste ogenblik en heeft altijd de beide handen vrij.

Een primeur in de voedingsindustrie: de intelligente bril!

Biobakkerij De Trog maakt als eerste voedingsbedrijf in ons land gebruik van een intelligente bril in hun distributiecentrum in Ieper. Sinds januari maken zij hun bestellingen klaar met behulp van deze bril en dit niet zonder resultaat: de foutenmarge ligt twee derde lager en de bestellingen zijn tot 30 procent sneller klaar.

Glacio start nieuwe ijspralineproductielijn op

De directie van ijsproducent Ijsboerke en Glacio mikt dit jaar op een omzetstijging van meer dan twintig procent. Het bedrijf investeert in nieuwe productielijnen, producten en partnerships.

Nieuw automatisch diepvriesmagazijn voor Mydibel

Aardappelverwerker Mydibel koos voor een concentratie van hun opslagcapaciteit in een nieuw logistiek complex op de productielocatie in Moeskroen. SSI Schäfer realiseerde het automatische diepvriesmagazijn (-24°C, 6000 vierkante meter, 32 m hoog) in 18 maanden tijd.

Indumation: Face to Face with Automation

De federaties Agoria, Belgitrans en Fimop en de organisator Invent Media kondigen een extra event aan voor de industrie. Sinds 2011 is de Benelux vakbeurs Indumation.be in Kortrijk Xpo hét trefpunt geworden voor technologie, componenten en oplossingen voor industriële automatisering. De tweede editie toonde een voor de Belgische markt ongezien aanbod exposanten en technologie aan ruim 5800 bezoekers uit de industrie.

Nieuw volautomatisch distributiecentrum voor Delhaize

Het nieuwe volautomatische distributiecentrum van de Belgische supermarktketen Delhaize in Zellik is officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Biobakkerij De Trog bekijkt bestellingen door slimme bril

Om zowel de tijdsdruk als de foutenmarge bij het orderpicken te verlagen, koos Biobakkerij De Trog uit Ieper ervoor om met smartglasses te gaan werken. De lage instapkosten, de minimale impact op de bestaande bedrijfsprocessen en de snelle return gaven uiteindelijk de doorslag. Met behulp van de slimme brillen ligt het aantal fouten bij het klaarzetten van bestellingen nu 66% lager en is de ‘tijd per drop’ met 25% verminderd.

Factsheets Digital Factory

In de factsheets kan je een beknopt overzicht terugvinden van de begrippen die bij een digitale fabriek van toepassing zijn:

Factsheets World Class Production technologies

In de factsheets kan je een beknopt overzicht terugvinden van de nieuwste technologieën voor kwaliteit en houdbaarheid: Factsheet Hoge Druk Factsheet PEF Factsheet Microgolven Factsheet Radiogolven Factsheet Ohmic Heating Factsheet Irradiatie

Printing the future in 3D met Van Hoecke Automation

"3D Printing"… Is dit een hype? Of is dit binnenkort binnen ieders handbereik… Kom en ontdek het potentieel van 3D printing op de VHA-dag! Blokkeer woensdag 19 maart alvast in uw agenda. Gedurende de namiddag belichten we diverse aspecten, van theorie tot praktijkoplossingen... zowel in "business to business" als "business to consumer". Als gastspreker mogen we dhr. Bart Van der Schueren, Executive Vice President van Materialise ontvangen en nog tal van andere beloftevolle sprekers. Op naar een boeiend event. Tijdens de receptie in het VHA atelier kunt u talrijke praktijkoplossingen bewonderen of kunt u vragen stellen aan diverse partners.

Innovaties in smart production - meet Baxter the robot

Kom op 26 februari naar Tomorrow’s Production Technologies - Launch New Infrastructure in de vernieuwde Sirris-site in Diepenbeek en maak kennis met enkele veelbelovende

Hershey en 3D Systems ontwikkelen samen 3D-printer voor chocolade

De Amerikaanse chocolade producent Hershey heeft een partnerschap aangekondigd met 3D systems. De venture zal niet alleen nieuwe zoetwaren ontwikkelen maar ook een nieuwe reeks van 3D voedingsprinters. De scope van het project beperkt zich niet tot zoetwaren en laat de mogelijkheid open voor het printen van andere voedingsproducten.

Fanuc robotics bouwt interactieve demo ruimte in Mechelen

Fanuc Benelux vernieuwt zijn demozaal in Mechelen. Om de industrie nog beter te dienen, vernieuwt en verruimt Fanuc Benelux (http://www.fanuc.eu/) haar demo zaal te Mechelen. Met actieve democellen zal Fanuc klanten en geïnteresseerden demonstraties geven en klanten toelaten zelf met de Fanuc robots te werken. Het volledige Fanuc gamma zal worden getoond. Oplossingen zowel voor high-througput lijnen als voor low-entry, low cost zullen worden gedemonstreerd. Er wordt hard gewerkt om de demoruimte weldra open te stellen. Meer info bij Annelies.VanderHulst@fanuc.eu

Altran-award voor langere levensduur van verse voeding

De Altran Stichting beloonde dit jaar een technologische voedselinnovatie. GHL Group won het met hun project ‘FlorPro’ voor een langere levensduur van verse voeding. Zij haalden het van drie andere finalisten: Abattoir met de bouw van hun nieuw slachthuis, The Green Kow met de commercialisatie van een product op basis van insecten en een team van drie studenten aan de UCL die in insecten een ideaal vis- en veevoeder zien.

Verslag 1ste Klankbordgroep

Op de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep mochten we 70 geïnteresseerde bedrijven uit zowel de voedings- als de technologische sector verwelkomen om mee te komen brainstormen over de te volgen aanpak door de partners van het F3-project om zo de best mogelijke resultaten bij het transformeren van de voedingssector te garanderen.

Sirris pakt uit met unieke infrastructuur voor Factory of the Future

De laatste maanden is er heel wat veranderd in de infrastructuur van Sirris. In Diepenbeek werd geïnvesteerd in enkele state-of-the art productieapparatuur, die nog niet of slechts sporadisch voorkomen in Europa. Hiermee beschikt Sirris over enkele van de meest vooraanstaande productiemiddelen onder één dak, een unicum in Europa! Deze staan ter beschikking van bedrijven voor testen en ontwikkelingen. De officiële opening is op 20 februari 2014.